понедељак, 2. април 2012.

Бојчинска колеба

На прагу престоног града

Област где река Сава чини жилу куцавицу. Ту су непрегледне равнице и природа која је преживела насртаје такозваног градског човека. А да ствар буде занимљивија, све поменуто налази се на прагу престоног града. Понекад не треба ићи далеко да би дошли до добре природе.


 Прича налик на бајку у којој је један шумар решио да направи ресторан инспирисан људима који су на први поглед изгледали примитвно и дивље,. Горштаци су живели у шуми без икаквих помагала осим бритве и секирице, користили шуму за властити опстанак, поштовали правила шумара и законе о шумама и били узор посетиоцима шуме. Они су у себи крили огромну животну мудрост. А Шумар - Јован Миливојевић је 2005. почео са изградњом ресторана са намером да градском човекуприближи управо такав живот.


Ту, надомак Обреновца, у комшилуку Бечмена и Прогара, у општини Сурчин, у Бојчинској шуми, на 20-ак километара од Новог Београда...Бојчинска колеба.






Тамо негују и штите домаћу кухињу и јела која нестају, чине да на најискренији начин доживимо део Срема у коме се налазе.
Под надзором свињара и паса пулина на околним имањима, у храстовим шумама, живи око 50 грла ласасте мангулице. У непосредмој близини Колебе је и стадо аутохтоних оваца цигаја и праменки. А остале потребне проиводе кувари Бојчинске колебе добављају из околних села. Сада знамо због чега је њихова кухиња специфична и јединствена. Супе, чорбе, готова јела, печење, чварци, домаће кобасице, шунка, сланина, шваргле, сремачке посластице и разне друге ђаконије...
А добра храна се залива добром чашицом домаће ракије или вина.

 
















Сваког четвртка, петка, суботе и недеље у Бојчинској колеби наступа тамбурашки оркестар „Бисери Срема". За љубитеље природе, музике, песме, игре...још једна прилика да се опусте, да забораве на све недаће и да се потпуно релаксирани врате свом свакодневном послу. 

Знаменитости и културно-историјски споменици у близини Колебе:
-Бојчинска шума са трим стазама;
-Бојчинско културно лето под кровом несвакидашње позорнице;
-Река Сава;
-Манастир Фенек;
-Ловиште:
-Бечменски рибњаци;
-Обедска бара;
-Купиник...


Овај комплекс нуди смештај у бунгаловима као и надалеко чувени сремачки ручак: сремачко предјело, супу, ринфлајш, главно јело и колач по цени од само 700 динара. 






 За потребе ресторана Бојчинска колеба Коњички клуб Аранђеловац организује вожњу гостију фијакером и рекреативно јахање.
А поред саме Колибе је и стаза кроз шуму: за бициклизам, трчање или лагану шетњу...

Једном речју, ноги воле шуму Бојчин, а шума узвраћа својом топлином и грли свакога ко има људско срце.



Нема коментара:

Постави коментар