Добро дошли у време
сурове стварности, добро дошли у време неизвесне будућности, добро
дошли у доба брзог живота, програмираности и аутоматизованости. Да
ли смо се некада запитали где заиста журимо? Ако би и неко дао одговор
на то питање, онда би одговор сигурно био: „Журимо да би смо
више зарадили“ или „Журимо да би смо сустигли време“. У
свој тој журби, принуђени смо и да свакако нездраво живимо. Дан
за даном постајемо временске машине.
Где ли се сакрила она сеоска
разгледница наших предака када су села била пуна, шпајзеви
и оставе прошарани ђаконијама, ливаде и пашњаци покошени, а
домаћа стока намирена. Где ли се сакрила она пословица да „Здравље на
уста улази“? Ту хармонију данас је нарушило време, време
нових трендова, нових стилова и илузија о лагодном животу у
урбаним срединама.
Идустријски развој,
интензивираност пољопривредне производње довели су до нарушавања биолошке
разноликости, али и самог квалитета ваздуха,воде и земљишта. Суочени
са том чињеницом, време је да се заузме чврст став, а
природи врати оно што је њено. Данашњи биодиверзитет или биолошка разноликост
су смањени што доводи у питање и опстанак саме планете. То
оправдавају подаци да је више од 770 животињских врста пред истребљењем – 15
врста гмизаваца; 217 врста птица; 131 сисара; 408 водоземаца; 21% раса домаћих
животиња и угрожено је више од 74% биљних врста. Поставља се питање,како и
на који начин решити проблем ерозије данашњег времена и како повратити нарушену
лепоту природе,како очувати животну средину и биолошку разноврсност наших
екосистема и како решити незапосленост младих. Један од начина управо
може бити органска пољопривреда.

Често се данас на
тржишту могу јавити производи са терминима попут „Традиционална производња“,
„Производ са села“, „Здрава храна“ итд. Међутим, потрошач
не сме одмах бити асоциран да су то органски производи. Органски
производ треба да је јасно обележен државним знаком, тј. логом
који означава да се искључиво ради о здравствено безбедном производу, органског
порекла. Поред тога неопходно је и присуство знака
сертификационе куће која је дужна да прати и контролише сам процес производње
од момента потписивања уговора са будућим произвођачем, преко
периода конверзије који може трајати од 2 до 3 године, па
све до добијања сертификата, када се контрола и праћење даље сертификоване
производње наставља. Право сваког потрошача јесте да има доказ да
производ који се налази у понуди на пијаци или у продавници, буде
јасно обележен.
Са економског и
социјалног аспекта органска пољопривреда представља могућност развоја и мањих
газдинстава у Србији, где учешће у производњи могу имати сви чланови
породице на површинама мањим од 5 хектара. У конвенционалној производњи, произвођач
је базиран на рентабилне индустријске културе, при чему мало газдинство
никада не може бити конкурентно и тада једноставно долази до неостваривања
довољних финансијских средстава, односно прихода од конвенционалне производње. Због
тога, права финансијска ињекција се може
остваритиуправо од органске производње, где ће се на мањим
површинама спроводити гајење неких алтернативних култура над којима постоји
могућност прераде и постизања додатне вредности или у крајњем случају своје
производе са њиве, баште, воћњака итд, понудити
кроз сеоски туризам. Ту се затвара круг, а
мало сеоско домаћинство постаје донекле независно, јер
се потребна средства и материјал већ налазе на газдинству, а
профит кроз мултифункционални систем бива увећан.
Србија, као
земља међу шљивама, плодним ораницама са још не загађеним пределима
и уситњеним поседима предстваља земљу у којој још није касно да се произведе
здравље, а да традиција наших предака поносно буде
сачувана. С тога ову могућност треба паметно искористити, а
земљиште, својуродну груду, сачувати за неке нове
генерације.
Текст и фотографије: Бојан Војнов, студент органске пољопривреде
Proizvođači ovakvih proizvoda zaslužuju više pažnje u današnje vreme.
ОдговориИзбриши