Свечаност која се одржава традиционално трећег четвртка у новембру, а у част младог вина – сватовца, по узору на традицију француског вина Божоле.
У
винарији Мачков подрум имају посебан однос према свом младом вину кога зову
„варошки лола и бећар” и које у Новом Саду промовишу великом уличном
манифестацијом. Тврде да је то оно исто вино што је негда успевало у за Беч
„егзотичном” делу аустроугарске царевине, на падинама Фрушке горе, и да су му
данас у „Мачку” само мало обрисали прашину с еполета и вратили га у живот. На
неки начин, тиме је испуњена давнашња жеља власника подрума пошто је португизер
овамо донесен 1772. године из Португала и сјајно успевао све до ратова у XX
веку, током којих је готово изгубљен. Само су га поједини пољопривредници за
сопствене потребе узгајали. Португизер, као и свако младо вино није вино за
филозофирање, већ ноћна лудовања.
Веома је питко, мирисно, ароматично и не захтева храну већ само добро друштво. Али добро иде уз све, лаганија бела меса, сиреве, пите, кулен. И има још једну особину - да усрећује љубавнике. Зато га комерцијално и зову сватовац (одмах се сетим Балашевића, романсе, весеља и сватовца) пошто се пије почетком јесени кад је доба женидби и удадби.
Веома је питко, мирисно, ароматично и не захтева храну већ само добро друштво. Али добро иде уз све, лаганија бела меса, сиреве, пите, кулен. И има још једну особину - да усрећује љубавнике. Зато га комерцијално и зову сватовац (одмах се сетим Балашевића, романсе, весеља и сватовца) пошто се пије почетком јесени кад је доба женидби и удадби.
Нема коментара:
Постави коментар