четвртак, 13. јун 2013.

Кад доктор из Сврљига прави сапуне

У време када су др.Јевтић и његова супруга почели да праве сапуне на интернету није било садржаја на српском језику везаних за њихову ручну израду. Користећи знање стечено на медицинском факултету после неколико покушаја су, за разлику од многих који се данас овим послом баве, САМИ написали рецептуру и направили свој први сапун.

Прича о сапунима са докторскм гаранцијом


-Први сапун направио сам пре пет година трагајући за средством за хигијену које ће да одговара мојој осетљивој кожи.
 -Данас смо једни од ретких у Србији који праве сапун од чистог маслиновог уља а нарочито смо поносни на два сапуна од свињске масти, који нису " атрактивни" и за које не постоји рецептура на разним форумима.
Како радом тако и животом овај млади пар показује како се користи, али и поштује локална традиција. Њихов производ прави је пример оригиналности и аутентичности.

У времену масовне производње и потрошње наслањамо се на тај бакин рецепт али у изради сапуна водимо рачуна о свим правилима безбедности, техничко-санитарним условима производње и строго поштујемо хемијске принципе и законе.


Домаћи сапун од свињске масти
Правиле су га и наше баке, углавном неписмене и без интернета, са традиционалним умећем које се преносило из генерације у генерацију.

Зашто природни сапун? 
Зато што је природни сапун средство за хигијену код кога не постоје сувишне компоненте од којих може бити више штете него користи. Не пене као фабрички сапуни, јер не садрже вештачке хемикалије које праве пену. Не садрже ни алкохол, ни парабен, ни конзерванас, ни вештачку боју, ни адитиве, ни вештачке ароме. И поред тога, лепо пене, пријатно миришу, довољно дуго трају и не загађују природу.


Основна улога сапуна је прање и чишћење коже, косе, рубља...ниједан сапун не може лечити нпр. флеке, екцеме или било које друге кожне болести. То често понављамо јер постоје многи надрилекари и надриапотекари који, из само њима знаних разлога, промовишу неке приче о лековитости сапуна.

Састојци које користимо нису третирани нити прерађивани било каквим поступцима који би им нарушавали природан квалитет. При томе се трудимо да све што можемо сами узмемо из природе, као што је случај са лековитим биљем које беремо на падинама Сврљишких планина, на планини Тресибаби, као и у Заплању, далеко, далеко од саобраћајница или било каквог другог извора загађења. 
Терен нам је добро познат. То су предели познати по изузетно очуваној и еколошки чистој природи.

Наши сапуни садрже само природне састојке пажљиво одабране и одмерене у сваком сапуну, у зависности од његове намене.
 Тако смо до сада направили сапун који погодује масној кожи, антицелулит сапун, сапун за буђење са кафом, воћни сапун (са вишњом, малином и купином), сапун за тело и косу од свињске масти… Сачекали смо да невен процвета па смо направили и сапун за суву и осетљиву кожу… Ту су и сапуни од козјег млека - са медом, са аронијом, ружом и невеном, са гризом - за пилинг, са свежим квасцем....
У плану су и други сапуни, јавићемо на време!


КОЈИ ЈЕ САПУН НАЈБОЉИ?
Исто је као и код аутомобила. Не постоји најбољи. Јер да постоји - сви би правили и возили њега. Тако и сапуни.
Некоме се свиђају јаки мириси и јарке боје а неко тражи нешто више и вредније.

Ако имате прилику да бирате, користите природне ствари и природне сапуне. Којег год произвођача.

Ако некад наиђете на Др Јевтић природни сапун пробајте и њега, гарантујемо да се нећете покајати!

 До коришћења...
              здрави и чисти били!

 Ваши сапуни Др.Јевтић



1 коментар:

  1. Predlažem da, poštovani, Dr.Jevtić napravi recepturu za sapun kojim bi se mogao oprati prljavi obraz. A onda da te sapune pošalje našim političarima, mislim da će im biti od koristi. Možda bi manje lagali, možda bi više radili na tome da ovu zemlju izvuku iz blata, Ovako, smatraju da su Bogom dani i jedina briga im je kako da sebi naprave da im bude dobro.

    ОдговориИзбриши