петак, 8. новембар 2013.

Пример за углед

У Аустрији, недалеко од Горње Радгоне-Словенија, налази се село Оберлам. У њему фамилија ФРИЕДЛ. У заједници 4 брата - тројица запослени, четврти везан за инвалидска колица. Фамилија позната по – заједништву. Сваки има своју породицу, чак и своју кућу. А заједно? Велико имање са око 120 хектара (само пола у власништву, остало у сталном закупу),  нова стаја са око 70 крава, у стаји кафана, ту је и  дом за стара лица, па чак и сопствена - црква!


Код фамилије Фриедл све је некако – специфично:
-          велико имање – а мало рада
-          велика фарма крава, а око муже и млека – скоро без посла
-          кафана смештена у – шталу
-          дом за стара лица – смештена у фамилију
-          цркву подигли само за себе и за село!

Фамилију Фриедл најчешће посећују други одгајивачи крава.  Зашто? Најважнији разлог: њихове краве расе сименталац дају просечно годишње невероватних 12.000 литара млека!

Ипак, да идемо редом:
-          велико имање а браћа обрађују само по нешто сопственим машинама – највећи део се ради преко машинског прстена (кажу: квалитетније и - јефтиније!);
-          мужу крава обавља – робот; млеко односи млекара, па браћа око тога немају скоро ништа; једном дневно помоћу само-утоварне миксер-приколице дају комплетну храну за цео дан; део концентрата краве добијају преко аутоматских станица и у току муже; и још: у току дана храна пригрне кравама  неколико пута;
-          кафана, издигнута у почетном делу штале, од штале преграђена стакленом, па се из кафане лепо виде све краве;
-          цела фамилија  има вишак места соба и  кревета, па то користе за смештај по 8 старијих лица, која се хране заједно са породицом;
-          црква  подигнута на ивици имања фамилије Фриедл, лепо се уздиже на понос не само фамилије, већ и целог села;

Од свега што код фамилије Фриедл задивљује истичу се две ствари као два феномена:

1.      врхунски резултати фарме крава
Пре око 15-так година фарма крава била је много мања. Браћа Фриедл су имала срећу са једном врхунском краве расе сименталац. Од ње су у првој години преко трансфера ембриона добили чак десет женске телади врхунског квалитета. У наредним годинама су на исти начин повећавали број крава преко сопствених јуница, па брзо подигли млечност на 12.000 литара. Томе су допринели нсвих најважнији фактори, као састав и квалитет хране, висока хигијена, најбољи смештај крава, мир у стаји.  Велики приход од млека повећава се продајом женских и мушких приплодних грла. Тако се фарма усталила на годишњу испоруку млека од око 800.000 литара и  пласман 10-так младих јуница и бикова! Инвестиција за нову стају и неке машине од око 1 милион евра браћу ни мало не брине. Мањи део је помоћ државе, неки део је кредит уз повољне камате, а највећи део се лако отплаћује преко великих прихода (за литар млека се добија преко 40 центи)  и малих трошкова (мање од 30 центи/литар млека)!


2.      фунционисање удружења браће
Тројица браће имају стална запослења, па за потребе фарме у пет радних дана раде само најнужније – мање рано ујутро, а  више после свог радног времена. Суботом се обављају већи послови и заједничка договарања.  Недеље се редовно посвећују сопственим породицама, заједничком дружењу, редовним присуствима у цркви.  Четврти брат, инвалид од рођења, заједно са мајком, стара се око дома за стара лица, те води неку врсту евиденције о финансијама. Од све четворице само је најмлађи школовани „сељак“ и заљубљеник у краве, па је он одређен за неку врсту „шефа“ целе фарме. Тај брат доноси све одлуке, њега сви слушају и извршавају оно, што он тражи.  У погледу финансија је све договорно: од укупних прихода одбијају се трошкови, па је остатак чиста добит. Подела добити је на основу предлога „шефа“-најмлађег брата : део служи за неке инвестиције (веће набавке), а остатак  браћа деле на равноправне делове!

Као закључак није тешко навести:
-          фарма Фриедл са око 70 крава расе сименталац са просечном млечности од 12.000 литара крава/година и за одгојем најбољих приплодних женских/мушких грла спада у најбоље у Аустрији;
-          сва четвроица браће (од којих један са трајним инвалидитетом) раде на фарми више као хоби и задовољство, а много мање као обавезу, и то врло сложно (како у радним обавезама, тако и у подели резултата рада).

Сви на фарма Фриедл радо дочекује посетиоце. Ако се послуже са оним, што нуди кафана у стаји (доручак, колач, кафа), онда су вођење и тумачење бесплатни.  Ако тога нема, онда се та услуга – плаћа! За оне, који се спремају да фарму Фриедл посете добро дођу подаци са интернет-адресе: www.bauernhofcafe-friedl.at . За нас из Србије Оберлам источно од Граца није далеко. Наведени пример са новом стајом и мужом помоћу мелк-робота је свакако тежак за примену (бар за сада!) у нашим условима. Много већи  узор су удружење и слога браће, што се у Србији тешко замишља! А тек задовољство у раду или нега сваке краве и телета, а највећа награда је понос што спадају у неколико најбољих фарми крава сименталске расе Аустрије!

ред. проф. у пензији

Нема коментара:

Постави коментар