среда, 1. фебруар 2012.

Некад и сад

Како Триша каже!

Вином до љубави или љубављу до вина?  Тешко је одлучити, али можемо рећи: 14. фебруар је празник среће, лепоте и емоција које изказујемо кроз вино или љубавну песму!

Овај дан препознајемо као један од оних, када од раног јутра подразумевано показујемо љубав, међутим - прави је час и да кренемо у виноград и у прослављање Тривунданских свечаности. Свети Трифун је заштитник и слава виноградара и гостионичара, а његов дан по традицији – први дан пролећа.
Уз благослов, молитву и песму започиње резидба лозе која се у току дана претвара у право славље. У народу постоје многи обичаји везани за овај празник. Гледа се у небо и ако је ведро, онда се каже: "На Тришиндан ведро, биће суше", или: "Пашће киша ο Триши, биће родно". Ако нагло отопли, онда сељаци узвикују један другом: "Триша забо угарак у земљу па отоплило".

По правилу се пре изласка сунца одлази у виноград, лоза се залива вином и, маказама или виноградарском чакијом, орезује бар један чокот винове лозе. У источној Србији због обичаја орезивања винове лозе, овог свеца називају још Орезач или Зарозој.

Има ли онда пригоднијег дана посвећеног вину и заљубљивању? Сигурно је да 14. фебруар представља Дан кад започиње љубав са природом. Тако су и стари Римљани схватали овај празник буђења пролећа и славили га као заштитника пастира.



Ако од овог Светог Трифуна крене ситна киша, радујте се, биће шљива! Или неће. Ал’ нек буде и пољубаца.

Нема коментара:

Постави коментар