понедељак, 2. април 2012.

Необично такмичење у Банату

Најтврђе јаје

Да најјача јаја на свету потичу са севера Баната потврђује Светско првенство у куцању јаја које се сваке године традиционално одржава у Мокрину за време Васкршњих празника.

Фотографија - Мирослав Павловић
Током такмичења жири прегледа око 30 хиљада јаја, а само власник оног најтврђег понесе ласкаву титулу Шампиона Светског првенства - необичног такмичења у куцању васкршњим фарбаним кокошијим јајима. Као и сваке године и ове су организатори Месна заједница Мокрин и Српска православна црква.

За традиционалну „Туцијаду“ у Мокрину и околини офарба се више од 100.000 јаја - кокошјих, препеличјих, гушчјих, пачјих али, у новије време, и нојевих. Многи Мокринчани обилазе суседна села у потрази за кокошком која леже тврда јаја, а тврдоћу љуске проверавају куцкањем о зуб.

Да је реч о крајње озбиљном светски признатом такмичењу говори чињеница да, пре изласка на двобој са противником, такмичарско јаје пролази контролу трочланог жирија који установљава да је јаје регуларно - јер у трку за Шампиона улазе само они са кокошијим јајима.

За више информација о манифестацијама посетите наш сајт www.srpskamagaza.com

Нема коментара:

Постави коментар