среда, 1. фебруар 2012.

Виноградарска слава – Рајачке пимнице

Добродошли!

У организацији општине Неготин и месне заједнице Рајац, 14. фебруара биће обележена слава винара и виноградара Свети Трифун. Ова, већ традиционална манифестација одржава се на Рајачким пимницама, уз присуство великог броја гостију. Резањем славског колача и зарезањем винове лозе почиње славље у Крајинском виногорју.

Домаћини пимница гостима су припремили дегустацију чувених вина аутохтоних сорти са овог поднебља, као и интересантне приче о начину прављења вина. Свечаност ће бити употпуњена традиционалном музиком и уметничким програмом на централном тргу  испред Сабора Свете Тројице. У јединственом амбијенту винских подрума можете пробати различита вина: бургундац, гаме, каберне, совињон, шардоне, смедеревка, тамјаника...

Пимнице три суседна села Рајац, Рогљево и Смедовац, имају богату винарску историју и представљају веома занимљив архитектонски комплекс винских кућа у Неготинској крајини. Шетајући кроз ушорене и кривудаве сокаке Рајачких пимница, где је збијено око 270 јединствених кућа за вино, можете се вратити на тренутак у историју 18. и 19. века.

Произвођачи вина са ових виногорја, за своје вино кажу да не опија. Оно подстиче да се добро мисли, боље говори, а најбоље пева!

Нема коментара:

Постави коментар