четвртак, 1. март 2012.

Грлица



На почетку...ово је требало да буде прича о ткачком занату и прилици да се вештином ткања овлада. Међутим...пут нас је повео на другу страну и преовладала је жеља да вам представимо удружење које већ годинама уназад прегалачки ради на очувању свеукупне културне баштине нашег народа.
Ткање је редак уметнички занат који је у фази нестанка са ових простора. Уочи првог светског рата, у Пироту је на изради пиротских ћилимова било ангажовано више од 5000 жена. У то време, то је била највећа неформална фабрика на Балкану и у Европи. Број жена које се данас баве ћилимрством мањи је од 20.
Да би оживели богату традицију и вратили изгубљени идентитет ткачком занату, оснивачи су 2005. године у Пироту регистровали Удружење за неговање и очување старих и уметничких заната. Назвали су га „Грлица“. Оснивачи су жене.
Један од најзначајнијих циљева постављених пред Удружење био је очување вишевековне традиције познавања и примене данас јако ретке вештине ткања пиротског ћилима. 

 Било је потребно обезбедити опстанак заната, али и развијати га у складу са временом, промовисати саме производе – ћилиме, проширити понуду у туризму, радити на целокупном развоју села... мотивисати младе људе за наставак традиције старих заната чијим је вештинама најпре било потребно научити их. 
Тако смо почели да водимо бригу о целокупном културном наслеђу и развоју пиротског региона,  на најнепосреднији начин - одржавањем обука и промотивним наступима занатлија на сајмовима и изложбама. 

Упорношћу и несебичним радом Грлица враћа делић сјаја пиротском ћилиму - чини да он опет буде надалеко познат, сада још и као један од националних сувенира Србије.
 Удружење Грлица седму годину заредом организује продајну изложбу ручних 
радова. Ове године у  сарадњи са Општином Пирот и галеријом „Чедомир Крстић“ 
Видимо се 6. марта у галерији „Чедомир Крстић“ у Пироту, у 19 часова.

Славица Ћирић, 
председница Удружења и директор задруге "Дамско срце"

Нема коментара:

Постави коментар