уторак, 4. септембар 2012.

Љут, благ, без конзерванса



Припрема зимнице код нас има дугу традицију. То је од давнина био начин да се сачува воће и поврће за дуге зимске дане да се трпеза учини што разноврснијом  и квалитетнијом.
Додуше, данас нам се пружа могућности да и ван сезоне имамо свеже воћа и поврће на нашим трпезама али некако, доста нас ипак жели да припреми или купи зимницу и да тако ужива у укусима који нас најчешће подсећају на детињство, на наше мајке и баке. Домаћице, наоружане  искуством, проверeним рецептима припрему зимнице започињу одабиром квалитетних плодова поврћа и воћа, на оближњим пијацама, а често је случај да је то исто поврће и воће одгајано у властитим баштама и воћњацима. Ово друго чини да се припремљена зимница одликује веома високим квалитетом, нарочито због чињенице да се у гајењу поврћа и воћа, углавном, не користе пестициди или можда у мањој мери. Отуда је и један од разлога због којег се наше домаћице и одлучују да саме припремају зимницу јер знају шта су ставиле у теглу или флашу. 
У наставку ево неких подсећања везаних за припрему зимнице која се ретко спомињу у рецептима јер се подразумевају. А шта ако први пут припремате зимницу, како ћете знати шта је подразумевано? Како бисте избегли изненађене погледе и коментаре "Па како ниси знала ?!" од старијих особа око вас ево пар савета.
  • Воће и поврће које одабрете за зимницу мора бити здраво. Добро га оперите, осушите и очистите од петељки и семенки.
  • Воће ољуштите непосредно пре припреме како не би променило боју и изгубило драгоцене витамине.
  • Када користите шећер обавезно пазите да се растопи до краја.
  • Тегле немојте никада пунити до врха.
  • Пре него што затворите тегле, обришите ивице од остатка зимнице.
  • Тегле оставите да се скроз охладе пре него што их затворите. Ако сматрате да је исувише хладно у просторији и да се неће постепено охладити онда их увијте у неке старе прекриваче или крпе.
  • Када припремате компот на воће сипате врели сируп, зато пазите да тегле буду млаке и да их не стављате на металну подлогу.
  • Приликом пастеризације обратите пажњу да вода достиже до половине тегли, евентуално мало више. Немојте доливати врућу воду, само хладну или млаку. Посуду обавезно обложите старим крпама или новинама како тегле не би дошле у додир са металом.
  • Тегле са пекмезом, џемом, марлемадом, ајваром, пинџуром обавезно мало запеците у рерни на 5 минута како би се створила заштитна корица.
  • Слатко знате да је готово када капнете мало на тањирић и та кап се не разлије.
Ајвар (љути, благи, без конзерванса)
Потеребно је: 15kg паприка, 3 kg плавог патлиџана, 3 dl уља, сирће, љута паприка, со.
Припрема:
Паприку испеците, на плотни, роштиљу или на начин на који то обично чините. Печену паприку ставите да се потпуно охлади. Након тога очистите паприку од љуске, семенки и петељки, тако да остане потпуно чисто месо паприка. Потом је оставите у неку посуду погодну за оцеђивање (цедиљку, веће сито или ванглу са перфорираним дном). Веома је важно да се паприка добро оцеди. Плави патлиџан оперите, просушите кухињском крпом и ставите на плех. Пеците га у рерни 30 минута, на температури од 200 ° C. Оставите да се охлади, па ољуштите са њега тврду љуску, тако да вам остане само месо плавог патлиџана.
Самељите паприку и патлиџан на машини за млевење меса.
У великој шерпи загрејте половину припремљеног уља. Ставите целу количину спремљеног млевеног поврћа, смањите температуре на отприлике једну трећину и мешајте непрекидно да се ајвар не ухвати за дно шерпе. Ајвар пржите на лаганој ватри док не постане "сув", тј. док не укува сва течност коју пусте паприка и патлиџан. Повремено додајте по мало уља. Водите рачуна да не претерате и да вам се уље добро упржи у масу. На крају посолите, закиселите сирћетом, можете додати и љутих папричица по укусу и пржите још око десетак минута.
Тегле које сте добро опрали и осушили ставите у рерну и лагано их загрејте на температуру од 50 ° C. Ајвар сипајте топао у загрејане тегле и пуне тегле слажите у рерну. Када сте напунили све тегле, рерну укључите на 50 ° C и оставите тако док се не ухвати покорица на свакој тегли ајвара. Тада извадите тегле, оставите да се охладе, па их затварајте или херметичким поклопцима или целофаном и гумицама.
За оне који ипак нису у могућности да сами припреме зимницу, а желе квалитет и традиционалан начин припреме могу преко сајта www.srpskamagaza.com потражити произвођаче који нуде традиционално припремљену зимницу или путем истог директно поручити из Српске Магазе.

Нема коментара:

Постави коментар