субота, 1. октобар 2011.

Вашар у Тополи

Обраше се виногради, крај Тополе
48. Опленачка берба и 39. Сабор народног стваралаштва Србије


На побрђима Космаја, Рудника и Венчаца, са Прокопом и Опленцем, од давнина су људи узгајали винову лозу. И у средњем веку читаво ово подручје је било познато по добром вину. Први записи о виноградарству овог подручја датирају још из путописа De la Brokijera из 1432. године. Слава опленачких вина, пренела се широм Европе 1903. године када је у селу Бања основана Венчачка виноградарска задруга и подрум вина краљева Петра и Александра Карађорђевића. Одржавање вашара у Тополи датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића. Ову манифестацију Шумадинци једноставно зову Вашар у Тополи.
Овогодишња манифестација „Опленачка берба“ одржаће се другог викенда октобра. То је 48-ма по реду привредно туристичка манифестација. По значају који заузима у категорији таквих манифестација „Опленачка берба“ спада у пет најпосећенијих и најзначајнијих у Србији.
Преко 120 типских етно штандова биће постављено на Винском тргу и у Винској улици, роба широке потрошње биће лоцирана у бочним улицама града. На овогодишњој Опленачкој берби представиће се око 200 излагача у категоријама индивидуалних произвођача грожђа, воћа, вина и ракија, старих заната, сувенира, винарија.
На манифестацији „Опленачка берба“ организовано је Седмо међународно такмичење и оцењивање вина и ракија са преко 100 пријављених учесника. По извршеном оцењивању које званично почиње 4.октобра биће додељене награде у одговарајућим категоријама. Такође су у два дана трајања Сајма вина, сувенира и домаће радиности биће изабрани добитници награда и признања у неколико категорија: најаутентичнији стари занат, препознатљив сувенир, сталност у појављивању и најкомплетније представљање.
Истовремено са трајањем Опленачке бербе, одржаће се и републичка манифестација Сабор народног стваралаштва Србије. У оквиру овог тродневног програма (7. 8. и 9. октобра), општина Топола ће бити домаћин великог броја људи, који ће уз дегустацију доброг вина и музике да славе бербу грожђа.
О Тополском вашару певао је чувени песник Добрица Ерић, док су пре њега народни певачи сведочили да у том догађају уживају - Обраше се виногради, доле крај Тополе.... Песма је постала обележје Опленачке бербе.
Организатори су се постарали да вашарску атмосферу употпуне и културним дешавањима: организују се изложбе, концерти, представљају се и продају производи домаће радиности и старих заната, сувенири, све са намером да сваки посетилац оде задовољан.
Званични покровитељи Опленачке бербе 2011. и Сабора народног стваралаштва Србије су Општина Топола, Министарство економије и регионалног развоја, Министартсво културе, Компанија Дунав осигурање, Неметали д.о.о. Топола, Таково осигурање, Агробанка ....

Нема коментара:

Постави коментар