недеља, 1. јануар 2012.

Зимски риболов на Зворничком језеру

Општина Мали Зворник
Зворничко језеро - „Дринска оаза„ Велика река 

Прави заљубљеници у риболов и природу и у зимским условима нађу место и време да окушају срећу у рибарењу. Но, зими је мањи избор места за пецање јер се риба групише у „зимовнике“ у којима борави до пролећа.
 

Питање је како наћи зимовник? На зворничком језеру зимовник можете наћи сонаром (прилично контроверзном справчицом), пратећи активност птице корморан која упорно тражи и нађе јато риба или најсигурнијим методом који подразумева да видите групу од десетак и више риболоваца која по хладноћи и ветру пецају. Они су већ пронашли рибу која ради“ а вама само остаје да решите  проблем који се тиче заузимања вашег риболовачког места под капом небеском.
 
На Зворничком Језеру се сваке године  формира неколико зимовника где се може пецати бела риба међу којом посебно предњачи клен , затим скобаљ, јез, мрена...Пеца се из или чамаца или са обале клизним пловком, на дубинама од 2 до 10 метара . Клен (примерци у просеку 300 грама) добро ради на пилећа црева, џигарицу, сланину, црвиће, док скобаљ и јез више узимају хлеб, ангел брот, траву. Уз јата груписане беле рибе редовно бораве грабљивице - посебно младица која се заједно са скобаљем повлачи из живог тока Дрине у језеро. Поред младице ту је и штука, па је, за љубитеље вараличарења, идеално зими у близини зимовника окушати срећу на крупнију рибу. Ређи су примерци улова смуђа и буцова зими али и они могу да изненаде вараличара. Ове зиме су ухваћаени значајнији примерци младице од 11 кг и штуке од 12 кг.

Од варалица лично сам имао највише успеха са „силкијем“ који поред тога што добро имитира живу рибицу, може  далеко да се забаци и лагано се вуче тик изнад дна. Наравно и све друге врсте варалица, посебно кашика за штуку, рапале, ружни пачићи, силиконци разни...сви имају шансу у одређеним условима.

Поред зимовника у месту Амајић и Будишић, највећи зимовник годинама је у месту Велика Река, управо испред „Дринске Оазе“- објекта који је намјењен за боравак гостију љубитеља сеоског туризма, одмора у природи и риболова.
У вом објекту угошћени су многи гости и риболовци са Дунава, Саве, Мораве,Тисе, риболовци из Босне, Немачке, Америке... који су желели да упознају лепоте реке Дрине.
 
Сам објекат „Дринска оаза“ има идеалне услове како за летњи тако и за зимски одмор и риболов. Поседије четири одвојена апартмана, сваки са купатилом и терасом са погледом на језеро те једновремено може примити 10 до 15 особа, са просечном ценом од 10 еура по особи на дан. Уз спаваћи део објекат поседује заједнички дневни боравак, кухињу, трпезарију, подсуђе, плазма ТВ, музички стуб, етажно грејање, терасе, лети отворени базен, лежаљке, љуљашке и клацкалице за децу, два чамца, печењару са прибором за ражањ, сач, роштиљ, котлић и фуруну за хлеб. 

Власник објекта је страствени риболовац  и добар домаћин - др Миладин Јурошевић.
Детаљи и резервације на: selo.rs

Нема коментара:

Постави коментар