среда, 1. август 2012.

Слатка добродошлица


Један од старијих специјалитета српске кухињe, повезан са добродошлицом госта у било ком домаћинству у Србији било је послужење са слатким и чашом хладне воде.

Када коме у посету одете, у било које доба дана, то ће вас домаћица при посети послужити – слатким и водом. За слатко се бира увек најбоље и најплеменитије воће и наше га вредне домаћице праве са највећом вољом.  Слатко је у Србији тако добро, укусно и лепо по изгледу, да се без претеривања може упоредити са најбољим „слаткишима“ на Западу.

Кажу наши стари: Нема лепшег послужења од слатког и чаше добре, хладне воде, нарочито лети! У време краља Милана и краљице Наталије Обреновић у Србији боравио је један изузетан гост, сликар Влахо Буковац. И он је као прво послужење добио слатко са чашом воде, што му је остало у пријатном сећању, па је у својим мемоарима записао цео догађај. Не желећи да се осрамоти и мислећи да тако треба познати сликар је почео само слатко проба. Тако је он наставио даље, кад у један мах краљица му се насмеја и учтиво га замолила да не једе толико слатког, желећи да га поучи како се узима „слатко“, захвати мало кашичицом принесе устима, а затим узе и мало воде. И тако се домаће српско слатко као производ гостољубивих српских домаћица нашло у центру пажње страних гостију.

Зато смо ми, Српска Магаза, за вас припремили један Слатки пакет, па било да су вам гости домаћи или страни послужите их овом слатком добродошлицом. 
Поручите!



  

Нема коментара:

Постави коментар