среда, 1. август 2012.

Прођох Левач, прођох Шумадију


У порти манастира Каленић 4. и 5. августа биће одржан 43. Сабор народног стваралаштва "Прођох Левач, прођох Шумадију", једне од најстаријих манифестација тог типа чији је циљ да сачува од заборава народне обичаје.
Предсаборске активности почеће 30. јула, а током шест дана биће одржани бројни уметнички програми, попут традиционалне Левачке ликовне колоније, такмичења Златни глас Сабора, промоција књига, изложбе и дегустације традиционалних јела, изложбе старих заната, такмичења здравичара, изложбе крава, механизације и сточне хране.
Централни део манифестације биће у недељу 5. августа, када ће након свечаног дефилеа наступити 20-ак културно-уметничких друштава из Србије и иностранства и то 15 у такмичарском делу и пет у ревијалном.
Традиционално биће изабрана најлепша девојка сабора, девојка са најдужом плетеницом, мушкарац са најдужим брковима, а бираће се и најлепша мушка и женска народна ношња.
У порти манастира Каленић организована је дегустација старих јела припрема Златне руке Левча, изложба домаће радиности и старих заната, такмичење здравичара...
Новина у овогодишњем сабору је манифестација "Дани кнегиње Милице" који ће бити одржани 1. августа у селу Жупањевац код Рековца. "У овом селу пронађени су археолошки остаци средњовековног манастира и града у коме је боравила кнегиња Милица после Косовског боја. Организоваћемо округле столове и предавања археолога који су радили на тим ископавањима", казао је директор Туристичке организације Ненад Филиповић.
Најављен је долазак представника Владе Србије, амбасадора и личности из јавног живота Србије, као и 60 полазника интернационалног семинара фолклора из 12 земаља Европе и Далеког Истока.
Према најавама председника општине, на Сабору ће бити преко 500 учесника, а очекује се долазак до 30.000 људи. Због тога је уређено и очишћено место на коме се одржава Сабор, закрпљене су ударне рупе на путевима до Левча, уређен је Дом културе.
Покровитељи сабора су Министарство културе и Општина Рековац.

Нема коментара:

Постави коментар