петак, 2. новембар 2012.

Дани младог вина - Португизер


Свечаност која се одржава традиционално трећег четвртка у новембру, а у част младог вина – сватовца, по узору на традицију француског вина Божоле. 

У винарији Мачков подрум имају посебан однос према свом младом вину кога зову „варошки лола и бећар” и које у Новом Саду промовишу великом уличном манифестацијом. Тврде да је то оно исто вино што је негда успевало у за Беч „егзотичном” делу аустроугарске царевине, на падинама Фрушке горе, и да су му данас у „Мачку” само мало обрисали прашину с еполета и вратили га у живот. На неки начин, тиме је испуњена давнашња жеља власника подрума пошто је португизер овамо донесен 1772. године из Португала и сјајно успевао све до ратова у XX веку, током којих је готово изгубљен. Само су га поједини пољопривредници за сопствене потребе узгајали. Португизер, као и свако младо вино није вино за филозофирање, већ ноћна лудовања. 
Веома је питко, мирисно, ароматично и не захтева храну већ само добро друштво. Али добро иде уз све, лаганија бела меса, сиреве, пите, кулен. И има још једну особину - да усрећује љубавнике. Зато га комерцијално и зову сватовац (одмах се сетим Балашевића, романсе, весеља и сватовца) пошто се пије почетком јесени кад је доба женидби и удадби. 



Нема коментара:

Постави коментар