уторак, 2. август 2011.

О Магази

Српска Магаза


У нашим крајевима готово све куће имале  су магазу. Издвојена мало од осталих објеката, у оквиру окућнице, свака магаза је служила за прихватање, чување и складиштење разних пољопривредних производа, намењених пре свега продаји и трговини.

Магаза је у основи правоугаона грађевина, подигнута на високи темељни зид, висине до једног метра, са кровом који је грађен на четири воде, благог нагиба. На прилазној страни зграде је простран трем, док су јој зидови од храстових брвана. У унутрашњости магазе је постојала једна до две просторије у којима су се налазили пресеци за житарице и брашно.
Често се у магазама држала ракија и вино, које је домаћин сам производио. 


У магазама су се још могле видети окачене на таванске греде, у гроздовима тикве, натаге, вргови и врчеви за вађење и пијење ракије, вина и водљике, јабуковаче и крушковаче, измешаних са нискама љутих паприка, главица лука, амова и ждрепчаника. На неравном глиненом поду налазили су се земљани ћупови са туршијом, каце и бурад са ракијом и вином. У углу стајала је обично широка каца са купусом. У магази су се чувале наћве у којима се месило брашно за хлеб, а под тремом магазе, остављале су се и косе за кошење траве, алатке за скупљање сена, као и разбоји за ткање поњава и ћилима.

Имајући у виду значај који је магаза имала у историји српског села и чињеницу да је углавном свака српска кућа имала један овакав објекат, створила се идеја за концепт „Српска Магаза“.

Циљ „Српске Магазе“ је да кроз објекте традиционалног изгледа, представимо и промовишемо сеоске средине у Србији,  понудимо производе и услуге сеоских газдинстава. Посетиоци и сви корисници „Српске Магазе“ моћи ће да купе или да добију информације како да дођу до производа или услуга за које су заинтересовани.

Основна идеја и значај „Српске Магазе“ је спој традиције и здравог живота на селу са потребама које захтева савремено тржиште. Овакав вид повезивања и промовисања базира се управо на оним некадашњим магазама које су повезивале и окупљале домаћине, а самим тим и села и вароши међусобом. Зато је пројекат „Српска Магаза“ важан јер обједињује на једном месту традицију, културу, производе и осталу услугу сеоских газдинстава са потребама модерног човека.

Нема коментара:

Постави коментар