уторак, 2. август 2011.

Конференција

Манифестације – пут ка развоју руралних региона

Поводом 39. Косидбе на Рајцу, удружење „Моба“ је организовало и окупило своје пословне сараднике на дружење и дискутовање на тему „Манифестације – пут ка развоју и препознатљивости руралних региона“.

Ова међународна конференција одржана је 16. јула 2011. године у основној школи у селу Славковица, које се налази у подножју планине Рајац. Домаћини и организатори, Миле Гошњић и Драган Сајић из удружења „Моба“, угостили су професоре и предаваче ове конференције, који су разговарали на четири различите теме:
  1. Традиционалне пољопривредне манифестације - утицај на развој руралног туризма;
  2. Локални производи, активни садржаји у малим сеоским домаћинствима и примена нових технологија - значајан чинилац за унапређење понуде руралног туризма;
  3. Повезивање манифестација и пратећих активности (лов, риболов, спорт...) и њихов утицај на развој руралног туризма;
  4. Стари занати и сувенири као проширење понуде у руралном туризму.

Учесници конференције, како из наших крајева, тако и из суседних региона, разменили су искуства и препоруке и закључили да се покрене иницијатива за даљи заједнички рад на повезивању и организовању манифестација, све у циљу развоја руралног туризма и препознатљивости региона. 


О развоју руралних средина и њиховој препознатљивости у региону, предавала је Ирена Џимревска, шеф послова у оквиру канцеларије Секретаријата Сталне радне групе за рурални развој Југоисточне Европе. 



На конференцији др. Сузана Ђорђевић Милошевић, испред ФАО организације, говорила је о јачању села и здравог живота, такође и о осталим атрактивностима које села у Србији могу да понуде, као један од видова регенерације и побољшања развоја руралног туризма. 
Драган Сајић и Томас Јакобер (Швајцарска - „3S - System Sofware Support") су представили концепт „Српске Магазе" и описали могућности његове реализације и будуће примене. О вештини и изради сувенира као додатни садржај туристичке понуде, говорио је Дејан Милосављевић, испред Дућана „Здраво живо“. Затим, истакнуте су идеје о значају и потреби за јединствену базу просторних података и њихових особина, у оквиру ГИС-а (географски информациони систем), предавачи су били професор Емилија Манић и Владимир Манић


Креативни директор ПАКОМ Групе, Душан Каличанин говорио је о значају и примени дигиталне стратегије у оквиру манифестација сеоског туризма. На тему о потенцијалу и путевима развоја Централне Србије кроз рурални туризам и директни маркетинг пољопривредних и традиционалних производа, испред Института за прехрамбене технологије ФИНС, предавала је др. Јасна Мастиловић


О манифестацијама и њиховом значају говориле су Весна Вандић, директорка ТО Мајданпек – Доњи Милановац, менаџер Регионалног центра за рурални развој у Вршцу, Зорица Велимировић, из Републике Македоније представио се Томе Тимов, испред Федерације фармера Македоније и директорка организације „Долина фест“, Милица Станисављевић

„Манифестације и пут ка развоју руралних региона“ су само једна од тема које придоносе бољем разумевању и већем развоју препознатљивости руралних региона. Питања на ову, као и на многе друге теме, које се тичу развоја села веома су бројна. Удружење „Моба“ овом међународном конференцијом успело је да приближи и повеже све релевантне организације, удружења, компаније и афирмисане предузетнике и укаже на значај и интересовање о развоју руралног туризма. Ово је само једна у низу међународних конференција, а због интересовања и занимљивости тема, надамо се организовању сличних.   

Нема коментара:

Постави коментар