среда, 2. мај 2012.

5 чајева за почетак лета



Отпратили смо зиму, а са снегом и чајеве. Задовољно рекли „Збогом“ радосно цвркућући почетком пролећа. А већ нам је доста. Сладолед и ледена кола не помажу. Мудри не престају са чајевима и пију их током целе године. Ево нашег избора чајева за лето које стиже:

Камилица (Chamomillae flos)
Креме, шампони, пасте за зубе, тинктуре, тоници, лосиони, капи, етерична уља, лекови, чајеви...и шта све још. Ова прелепа биљка је одавнина коришћена за лечење многих болести, попут гастритиса, колитиса, ентеритиса, надимања, грчева у стомаку, чира на желудцу, пролива на нервној бази, за испирање очију код упале. Може се користити за испирање коже код разних инфекција, у гинекологији за вагинална испирања итд. Јак чај од камилице помаже оболелом корену косе ако се утрља после прања. Камилица има велики проценат етеричног уља и никада се не кува.


Босиљак (Basilici herba)
Јака антибиотска својства овог чаја, сврставају га у групу чајева са широким спектром деловања. Користи се код болести дисајних путева и урогениталног тракта, а има и диуретична својства. Због седативних карактеристика се користи и за миран сан. Босиљак је најбољи лек против упале синуса и то ако се кува у млеку. Инхалација тако спремљеним препаратом траје 15 минута. Конзументи специјалитета италијанске кухиње знају да је босиљак идеалан зачин. Па, ко не воли чајеве...

Липа (Flos tiliae cum bracteis)
Опевана је у песмама, инспиративна, опојног мириса који уноси мир и доноси добро расположење. Липа је седативни чај, релаксант који код прехлада спречава спазам у дисајним органима. Препоручује се код повећаног притиска, мигрена, хистерија и грозничавих стања. Даје се код повишене температуре, јер изазива знојење. Због пријатне ароме се може пити и као напитак за уживање, јер њена примена није ограничена, с обзиром на то да не изазва тегобе због претеране употрбе. Бебе окупане у липовом чају мирно спавају, па то треба користити у првим недељама док имају грчеве.
Нана (Menthae poperitae folium)
Напитак справљен од ове биљке пријатне ароме је изузетно добар за окрепљење. Може се користити топао и хладан, без обзира на здравствено стање. Добро делује на функцију јетре и жучи. Затим, код хроничног гастритиса и ентеритиса, а снижава и ниво желудачне киселине. Нана отклања желудачне и цревне колике, као и упале желудачних птева. Због ментола, који садржи, делује расхлађујуће примењана на кожи као локални анестетик код санирања реуматских обољења. Чај од ове биљке користи се као седативно средство код стомачних нервоза. У комбинацији са још неким биљкама је одличан виростатик и смирује болове у глави, неуралгије, назеб и прехладе. Пошто спречава надимање, користи се и као зачин у јелима која изазивају такве ефекте. Редован је састојак пасти за зубе.

Мајчина душица (Serpylli herba)
Оно што је добра мајка за своје дете то је душица била за наш организам. Смирујуће дејство спречава респираторне проблеме, као што су велики кашаљ, бронхитис и бронхијална астма. Смирује цревне упале, проливе, инфекције у стомаку. Споља се користи као средство за смиривање упале млечних жлезда (маститис), лечење рана и реуматских болова. Облози стављени на врат и рамена спречавају главобољу праћену напетошћу. Иако је јако антисептично средство, пријатна арома је чини омиљеним чајем у кухињама наших породица, који се може пити као конзумни чај без намене. Поред чаја, ова биљка се користи и као зачин у јелима са парадајзом или печуркама , а добро се комбинује и са поврћним чорбама. Због лако испарљивих уља овај чај никада не треба пустити да ври, већ га само прелити кључалом водом.
Више о лековитим својствима чајева потражите у прeдстављању породичне фирме Chamomilla на адреси:

Нема коментара:

Постави коментар