среда, 2. мај 2012.

Пермакултура. Шта је то?



У овом броју Магазину желимо да Вам представимо књигу “Пермакултура” Сепа Холцера. Ово је једна од најбољих књига на свету ове тематике.

Шта је то „Пермакултура“?
- То је када посејете „10 за себе + 2 за зеца“, па онда он неће јести Вашу раж. Човек је постао себичан, „само ја, ја, ја“, заборављајући животиње, њима ништа не даје. Пермакултура је давање и несебичност.
- Пермакултура нас учи да постоје биљке које су индикатори тла. Не морате да шаљете земљу на анлизу. Уз помоћ ових биљака знаћете у којој мери Вам је земљиште кисело или базно.
- Пермакултура је знање о томе које се биљке „воле“, а које не, са њом се не окопава и не плеви
- Пермакултура је мудрост камена који чува толоту и воде која даје живот, као и способност одређених врста да обогаћују земљиште
- То је економски и еколошки приступ планети који Вам каже: „Користите то што имате ту“. Пермакултура је против било каквог довлачења материјала са стране. Нема довлачења ђубрива, тамо где је камен-гради се каменом, негујте аутохтоне сорте - оне отпорне врсте којима не морамо да певамо да би расле.
- Градите дом од природних материјала. Нпр. непрана вуна је одличан изолатор (већ садржи ланолин, додајте мало лаванде и тако...), користите бале од сламе, не заборавите камен, земљу... Овај данашњи начин градње – блокови и бетон... ту се не спава. То ни један разуман човек не чини своме детету.
Промоција у Ваљеву
- Богатство је када човек има своју земљу. Није циљ да 1. у месецу добије плату. Када има земљу, радује се и брине о њој. Може тако – може овако, али 1.000.000 Грка млађих од 45 година се враћа на земљу, јер су је сачували. И они ће да преживе.
- Пермакултура не окопава и не плеви. Не пласти, јер животиње као што су козе, аутохтоне врсте оваца и свиња не мораш дохрањивати – оне се саме снађу. Ако пластиш, није важно да ли си у граду или селу: „Радиш као стока“.
- Код Пермакултуре не постоји плодоред, не сеју се монокултуре, све биљке расту заједно. Данас се човек бори против тога и желећи да победи природу, користи хербициде. И тако уништава природан поредак ствари. После комасације
- Управљање водом је кључна ствар. Ако нема пуно воде, градите терасе. Потребно је што дуже задржати воду на свом поседу. А ако имате мочварно тло, немојте га исушивати, него садите биљке које баш такво тло воле. 
Само се прилагодите терену, немојте терен прилагођавати себи – то је много скупо.


 А књига? 
 Описује како на природан и одржив начин подићи биљни и животињски свет на свом имању, како направити језерце, како направити терасе и високе леје. Књига је у пуном колору на квалитетном папиру са више од 150 слика и илустрација.

Жеља аутора је да на овај начин приближи „врт без мотике“ просечном становнику града, као и да утиче на свест о потреби рационалније употребе ресурса и заштити јединог станишта које имамо – планете Земље.
Издавачка кућа је „Звонећи кедри Србије“, а уредник и директор је Ранко Ласица.

Надамо се да ће вам ова књига помоћи са вашим Завичајним имањем, штавише – сигурни смо у то.

Нема коментара:

Постави коментар