среда, 2. мај 2012.

На прозору Магазе: Катарина Миленковић




 „Нови облик волонтеризма“

Покретачка снага WWООF-а је нужна потреба за обновом везе између људи и земље, биљака и животиња, као и за повезивањем људи наклоњених природној (органској) храни, широм наше прелепе планете Земље. Ове везе су увек биле, јесу и биће основни извор здравог, срећног и испуњеног живота. У том смислу, оживљавање везе између Културе и Природе је од есенцијалне важности у нашој вештачкој стварности која је сваким даном све удаљенија од нас.


Начин живота модерне техно-индустријске цивилизације пати од ненадокнадивог губитка природе и истински људске заједнице, а њене компензације не могу да попуне те фундаменталне недостатке.


Природа се третира као "фактор производње" и "огромни резервоар ускладиштене енергије", комуникација се своди на размењивање апстрактних знакова преко екрана, а људска заједница ишчезава. Све више и више људи добоко осећа и схвата да је добар живот немогућ без непосредног контакта људи и земље, биљака и животиња. Пре тачно четири деценије, неколико људи из Лондона одлучило је да узме ствар у своје руке и основало ову организацију.

Шта су главни циљеви тог новог облика волонтаризма – волонтаризма на селу?
- стећи непосредно искуство у органској пољопривреди
- отићи тамо где се храна узгаја: у органска поља и вртове
- помоћи органском покрету, који је радно интензиван, јер не користи вештачка ђубрива за плодност земље, нити трајне отрове за контролу штеточина

А како све то функционише?

WWООF Србија, на свом сајту www.wwoofserbia.org објављује листу домаћина (власника) органских фарми у Србији који желе да приме волонтере из целог света у одређеном периоду. Волонтер бира фарму која га највише интересује и директно контактира домаћина како би се са њим договорио када и где да дође. 
Све детаље око административних активности везаних за волонтирање потражите на нашем Веб сајту.


А онда?
Волонтер помаже домаћину-фармеру око свих послова који су везани за органску пољопривреду (садња, берба, плевљење, окопавање итд.). Волонтери раде до 6 сати дневно, пет дана у недељи. Подразумева се да на фарми или близу фарме неко живи: један човек, пар људи, група људи, цела породица. 


Домаћини и волонтери живе као једна породица: Ако домаћин прими волонтере он са њима дели живот на фарми, што значи да им показује шта и како да раде, понекад једе и дружи се са њима. Волонтери се разликују, као и домаћини. Неки имају искуства у органској пољопривреди, а неки су апсолутни почетници. 


Основни услов је да фарма мора да буде ОРГАНСКА, а то значи да се у узгоју биљака и животиња не користе вештачка ђубрива, пестициди и хербициди.  Све ово је прецизирано у уговорима за домаћине и волонтере WWООF Србије.

А шта кажу корисници?
Изјава једне жене која је волонтирала десет година широм света, можда је најбоља илустрација стварног смисла и значења овог покрета: 


 "Могу да градим зидове од камена, способна сам да пронађем храну у природи, могу да чувам и музем животиње које дају млеко, научила сам како да одгајим поврће и како да направим свој хлеб. Осећам се чвршће и здравије него што сам се раније осећала, што је последица физичке активности и времена које сам провела на отвореном."

Верујем да Вам се идеја допада и да ћемо се дружити већ овог лета.

Катарина Миленковић, координатор WWOOF Србија

Нема коментара:

Постави коментар