уторак, 3. јул 2012.

Традиционални производи

„Добро јело само се нуди“.


Србија је земља чисте воде, незагађеног ваздуха, бесконачних њива, ливада и пашњака. 
Србија је земља пролећних киша, летњег сунца и зимских снегова.
Србија је земља на раскрсници народа, култура и традиција.

А Србија је такође и земља гостољубивих домаћина који су вековима своја врата са осмехом отварали сваком госту.

И поврх свега тога, да ли као исход, логична последица или резултат, стоји чињеница да сваки посетилац спомиње Србију и као земљу добре, природне и  разноврсне хране која се дуго памти по изобиљу и перфектном споју врхунских укуса и мириса.
Српска трпеза, без обзира о ком крају се нађемо, укључиће низ производа у којима су поред сировина насталих из споја чисте, специфичне природе и рада вредних домаћина уткани и векови традиције кроз које је доживљај савршенства доведен до врхунца.
У Србији гост ће увек бити послужен разноврсним специјалитетима.

Обавезно је прво предјело или, што би домаћини рекли, мезе са обавезним домаћим сиром и кајмаком укрштеним са месним специјалитетима димљеним и сушеним на домаћинси начин-банатском шунком, ужичком пршутом, сремском кобасицом, петровачким куленом, сјеничким суџуком, пегланом кобасицом или неким другим, већ у зависности од тога у ком крају се нађемо. Уз мезе никако не треба заборавити и обавезну домаћу ракију – шљивовицу ако смо у централној или западној Србији, воћну ракију на истоку или специфичну ракију од јабука на севреоистоку.


Главно јело, по правилу обилује специјалитетима од меса: са роштиља, испод сача или са ражња где је укус и мирис савршен спој умешности припреме и узгоја животиња на ливадама и обронцима обраслим специфичним ливадским и планиским биљем уз потоке са чистом, природном незагађеном водом.
Не треба заборавити ни низ деликатеса чије рецепте српске домаћице преносе са колена на колено: белмуж, сарме од купуса и сармице од виновог лишћа, овчетину са купусом, гибаницу, пуњене суве паприке или неко друго из пребогате палете традиционалних специјалитета.
За оне пак, који нису љубитељи месног залогаја, где год се нашли поред реке моћи ће да уживају у специјалитетима од рибе, а посебно рибљој чорби спремљеној на традиционални начин.

На крају, трпезу ће да украсе многобројни укусни колачи спремљени по старим рецептима, а љубитељи добре капљице неће заобићи ни да пробају неко од врхунских домаћих вина.
Да. Као што смо рекли. Србија је земља добре хране у којој у пуној мери важи стара пословица: 
„Добро јело само се нуди“.

Нема коментара:

Постави коментар