понедељак, 2. јул 2012.

Вргањ-краљ гљива

Одлична јестива гљива, изврсног мириса и интензивног укуса. 


Од давнина је вргањ био један од најпознатијих и најцењенијих гљива за јело, а летњи се сматра најукуснијим међу вргањима. Припремамо га на све могуће начине. Може се користити свеж, а може се конзервисати сланом водом, прокувавањем и стављањем у саламуру. Права је посластица за кулинаре. Обично се динста на масти или маслацу са млеком и першуном. Као додатак многим јелима чини их изузено укусним и неодољивим. Примећено је да је сушен укуснији од свежег, јер му се појачава мирис и боља су му гастрономска својства.
У Србији вргањ (Boletus edulis)  обично расте у храстовим, брезовим као и мешовитим шумама, има га и на пропланцима.
Време бербе је од  јуна све до новембра. Кад почну суше, вргања је мање, све до средине августа. Тада почиње друго коло развоја вргања, које , ако време погодује, траје све до месеца новембра.

Ако нисте били у прилици да време проведено у природи искористите за брање вргања или га тада није било, можете га наћи или поручити у Српској Магази.
У практичном паковању са предложеним  рецептима можете припремити неко од понуђених јела или се одлучити за неку Вашу комбинацију и уживати као краљеви за трпезом. Пријатно!
Суви вргањ Српске Магазе у паковању (30 g) можете поручити за 225,00 динара.

Нема коментара:

Постави коментар