Одлична јестива гљива, изврсног мириса и интензивног укуса.
Од давнина
је вргањ био један од најпознатијих и најцењенијих гљива за јело, а летњи се
сматра најукуснијим међу вргањима. Припремамо га на све могуће начине. Може се
користити свеж, а може се конзервисати сланом водом, прокувавањем и стављањем у
саламуру. Права је посластица за кулинаре. Обично се динста на масти или маслацу
са млеком и першуном. Као додатак многим јелима чини их изузено укусним и
неодољивим. Примећено је да је сушен укуснији од свежег, јер му се појачава
мирис и боља су му гастрономска својства.
У Србији вргањ (Boletus edulis) обично расте у храстовим, брезовим као и
мешовитим шумама, има га и на пропланцима.
Време бербе је од јуна све до
новембра. Кад почну суше, вргања је мање, све до средине августа. Тада почиње
друго коло развоја вргања, које , ако време погодује, траје све до месеца
новембра.
Ако нисте били у прилици да време проведено у природи искористите за
брање вргања или га тада није било, можете га наћи или поручити у Српској
Магази.
У практичном паковању са предложеним рецептима можете припремити неко од понуђених
јела или се одлучити за неку Вашу комбинацију и уживати као краљеви за трпезом.
Пријатно!
Суви вргањ Српске Магазе у паковању (30 g) можете поручити за 225,00 динара.
Нема коментара:
Постави коментар