недеља, 3. фебруар 2013.

Ко од лепоте није болов'о нека дође у Долово


Винаријада од 04. до 14. фебруара- Долово 

Када говоре о Банату људи у шали кажу: 
" Попнеш се на бундеву и видиш цео Банат",  мислећи при том на непрегледну равницу и поглед који се љуљушка у мору жита. Ипак, постоји једно место у Банату које пркоси овој доскочици јер није типично равничарско место. Село Долово смештено је на седам брежуљака, на западним обронцима Делиблатске пешчаре и на 111 m надморске висине. Припада територији града Панчева од чијег центра је удаљено око 20 km, а од Београда свега 50 km. Бајковит и необичан пејзаж чини га посебним у односу на остала места у Банату. Познато је по плодним ораницама, гостопримљивим и вредним људима, штрудлама, овчијем сиру, коњима и добром вину.
Од давнина се овде гајила винова лоза и производило врхунско вино, подаци досежу чак до времена римске владавине. Захваљујући ентузијазму и залагању вредних мештана 1998. године основано је Удружење виноградара и винара "Свети Трифун" - Долово, са циљем да очува традицију и наслеђену љубав од својих предака и враћање винске славе. У свом власништву имају 40 ари винограда и производе сопствено вино "Свети Трифун". Осим популаризације гајења винове лозе и прављења домаћег вина на традиционални начин , организују и едукативне трибине, презентације и промоције на разним скуповима и сајмовима и са успехом учествују на такмичењима вина. Имају преко 60 чланова виноградара, произвођача и љубитеља вина како из Долова тако и из околине. У њиховим подрумима могу се пробати врхунске сорте вина.
Више од једне деценије Удружење "Свети Трифун" организује манифестацију "Винаријада" која се одржава сваке године у периоду од 04. до 14. фебруара. Манифестација обухвата промоцију и продају домаћих вина, пријем узорака за избор најбољег вина, предавања о виноградарству и винарству, изложбе, дегустације, одлазак у виноград и завршно вече када је резање славског колача, додела признања, свечано проглашење победника и вечера са културно уметничким програмом. Треба поменути и могућност обиласка Етно куће са винским подрумом Стајић и Винарије Веритас -подрум Чојбашић.
Стара францска пословица каже: "У води видимо свој одраз, али у вину опажамо срца других".
Ако желите да завирите у радосна банатска срца и осетите питому банатску душу посетите Долово.
Све информације можете добити на телефоне:
            063 866 78 37     
            062 444 913     
            063 892 37 72    

Нема коментара:

Постави коментар