недеља, 3. фебруар 2013.

Ораховцу башто рајска


Винарија Антић
Ораховац
Косово и Метохија

Винарија Антић из Ораховца је једно од првих предузећа из енклава на Косову и Метохији које је већ 4 године присутно на тржишту Србије.
Винарију  је 2003 године основао Здравко Антић са својим зетовима. Здравко је технолог и виноградар са 35 године искуства. Био је један од водећих технолога винарије „Косово Вино“ из Мале Круше и винарије „Орвин“ из Ораховца – некада највећег извозника вина. Здравко је са  „Орвином“ добијао бројне домаће и иностране медаље и награде. Творац је и некада веома цењеног Орвин Вињака. Традиција производње вина  у породици Антић је генерацијама уназад. Данас Здравко преноси своја знања даље на чланове породице са намером да се та традиција настави и посао прошири.
 Винарија има смештајни капацитет од 45.000 литара вина и годишњу производњу од око 15-20.000 литара. Винарија поседује и другу неопходну опрему: муљачу, пресу, винификаторе, пумпе, филтере  и сопствену лабораторију. Винарија пружа техничку помоћ у давању дела опреме на коришћење  као и саветодавну помоћ у производњи вина малим винарима из енклава Ораховац и Велика Хоча.


Рајска Башта

Вино је као песма. Названо по ораховачкој химни „Ораховцу башто рајска“,  ово вино дочарава сву посебност живота људи овога краја у коме су поред свега  остали и опстали. Па да чујемо шта песма каже о вину: „Од најслађег грожђа из Божијег Винограда, сазрелог од сјаја најлепшег сунца, направљено у скученој енклави у којој је сваки камен грумен злата,  од стране добрих и срећних људи, ово вино вам нуди пре свега њихову бескрајну љубав.“

Рајска Башта је стоно суво црвено вино произведено од сорте Црни Бургундац уз додатак Каберне Совињона и Вранца. Вино је  бистро, фине текстуре и боје тамног рубина. Пуно је на укусу, хармонично и питко. У укусу и мирису преовлађују  воћни тонови. 

Постојбина

Одакле смо? Где су нам корени?  Косово и Метохија, одакле је и ово вино,  је наша вековна, заветна и духовна постојбина коју носимо у својим срцима. Из ње су лозе нашег рода потекле на многе стране. А од винове лозе, чистим самотоком непресушне снаге је из наше постојбине ово вино потекло ка свима нама.

Постобина  је стоно суво бело вино произведено од сорти Италијански Ризлинг и Рајнски Ризлинг. Иако су ове и друге сорте грожђа у нашу постојбину дошле издалека, било им је лепо као код куће. Зато с правом можемо рећи да је она постала и њихова, друга постојбина.

Вино је сламасто жуте боје, карактеристичног сортног мириса и укуса, уз нијансу  пријатних киселина. Пуно је на укусу, питко и освежавајуће.

Избор Срца

Срце бира. Дајмо му прилику да избором овог вина добије савезника приликом свакодневних избора и  посебних прилика. Дајмо му прилику да брине и о себи. Ово је вино за сваки дан, да нас покрене и одржи у правом ритму. Ово је вино за срце - емотивни центар и покретач нашег бића, али и вино за срце - најважнији телесни орган. За добро расположење и осећај љубави. За здравље и виталност. Ово је вино као свакодневна потреба, као храна, као ... лек!
Дозирање и начин употребе: по једну чашу дневно... J  или у посебним приликама по потреби  ... !

Избор Срца је стоно суво црвено вино произведено од сорти грожђа Гаме, Вранац и  Црни Бургундац. Посебно је прављено за свакодневну употребу, са високим квалитетом и од самотока. 


Погледајте презентацију и контакт

Нема коментара:

Постави коментар