недеља, 3. фебруар 2013.

Програм за младе у руралним срединама


Развој 4-H програма  у Србији

Од септембра 2012. год. покренута је иницијатива за успостављање основа за развој 4-H програма за младе у Србији. У ову активност укључени су  ИПН, МПШВ, УСДА, Пољопривредне саветодавне стурчне службе и удружење Моба.

Наиме, почетком прошлог века, у Америци, професори са универзитета покушали су да пренесу своја знања и вештине пољопривредним произвођачима како би били остварени већи приноси и бољи квалитет производа. Међутим, одрасли нису прихватали нова открића. Трагајући за начином како да се превазиђе постојеће стање, уочено је да млади могу бити  спона између науке и праксе јер се са младима лакше ради, отворенији су за сарадњу, лакше усвајају нове идеје и радо поделе своја искуства и успехе са одраслима. Све ово је иницирало покретање програма 4-H који је, управо, имао за циљ да се помогне младим људима и њиховим породицама да стекну вештине и знања која су им потребна да буду лидери у својим заједницама и развију самостално предузетништво.
Почело се 1902. године.  Прве групе су се звале ,,Клуб дечака и девојчица”. Актом Конгреса 1914. године успостављена је Државна Саветодавна служба и 4-H програм. Данас је 4-H програм младих који живе на селу постао највећа омладинска ораганизација са преко 5 милиона чланова и више од 650 хиљада лидера.
Службени знак је детелина са четири листа. Зелена боја представља боју природе и симбол је младости, живота и развоја. Бела симболизује чистоту. Свако слово ,,Х” од 4-Х се налази у сваком листу а представља почетно слово од речи Head (ум), Heart (срце), Hands (руке) и Health (здравље).
Значај програма 4-H можемо представити кроз 4 основна елемента: припадање, вештине, независност и великодушност. Припадање може бити најснажнији позитиван чинилац који можемо укључити у животе деце и младих. Развијање вештина, знања и ставова охрабрује младе људе да рескирају, траже изазове и усредсреде се на свој напредак, не упоређујући притом себе са вршњацима. Млади људи морају да осећају да њихови животи имају значење и сврху. Са овим програмом им се омогућује да се повежу са својим заједницама и да науче како да и они узврате другима. Независност се односи на већу могућност адолесцената да размишља, осећа, доноси одлуке и да се самостално понаша.
Веома занимљиви су резултати до којих је дошао Институт за  примењена истраживања и развој младих са Универзитета Tafts, а која показују да млади ангажовани у програму 4-H имају:
o        скоро два пута веће шансе да добију боље оцене у школи;
o        два пута више шансе да планирају одлазак на колеџ;
o        41% мање шансе да буду укључени у групе са ризичним понашањима и
o        25% више шансе да позитивно доприносе својим породицама и заједницама.

У оквиру развоја проограма 4-H за младе у Србији одабрана су три пилот региона са пројектима:
1. ,,Здраво се храни, здраво живи”, Врање (ПСС Врање);

2. ,,Бакина кухиња извор здравља”, Панчево (ПСС Институт Тамиш) и

3. ,,Расадник вредних руку”, Љиг-Ваљево (удружење Моба)

У оквиру пројекта ,,Здраво се храни, здраво живи” биће формиране три групе:

I група Производња поврћа и ратарских производа, постављање огледа са циљем  
                упоређивања старих сорти са новим хибридним сортама;
II група - Упознавање са производњом меда и пчеларским активностима;
III група - Упознавање са савременом технологијом воћарске производње и прерадом воћа
                 (компот, џем);

Пројекат ПСС Института Тамиш из Панчева ,,Бакина кухиња извор здравља” омогући ће формирање 3 клуба младих:

1.         Клуб биљне производње;
2.         Клуб за farmbook;
3.         Клуб љубитеља националних јела.

У Пројектом ,,Расадник вредних руку”, удружења Моба из Љига, формираће се клуб под именом ,,Расадник вредних руку”.
У оквиру клуба биће активиране три секције:
1. Зелени повртари;
2. Цветни баштовани;
3. Рукотворци.

Млади од 15 до 19 година биће чланови ових клубова. Организовањем низа радионица омогући ће се младима да усвоје разне вештине на један практичан начин. Искуство и учешће младих на овим пројектима имаће значај за каснији рад младих било да настављају академске студије или се запошљавају након завршене средње школе.
Након завршених радионица, у августу месецу, планирана је наградна екскурзија за најбоље чланове клуба у виду тродневног кампа у Љигу.
У Панчеву је у септембру месецу планирано завршно такмичење у припремању пасуља где ће најуспешнији тим бити награђен, а сви учесници ће добити дипломе за учешће у пројекту.
У Врању ће млади у јулу месецу присуствовати радионицама где ће се обављати врцање меда, берба и продаја воћа и поврћа, припрема компота од воћа. У септембру ће се обавити радионица припреме ајвара, а на манифестацији Дани Врања продаваће се сви ови производи.
Млади ће моћи да обезбеде финансијска средства за даљи развој клубова, тако што ће продавати своје производе путем инетернета, у сарадњи са Српском Магазом и на штандовима за време одржавања разних манифестацијама.
До сада је показано велико интересовање и ентузијазам младих за програм 4-H.
Верујемо да ће велика енергија и воља за успехом ових младих људи пуно значити, како за њих саме, али и за мног друге младе који још увек нису укључени у овај програм.
Такође, очекује се да резултати спровођења програма 4-H у пилот регионима утичу на доношење одлука и подршку код надлежних институција за наставак оваквог програма и у Србији, а прилагођеног нашим условима.

Припремили:

Виолета Мицкоцски Стефановић
Нада Лазовић Ђоковић
Миле Гошњић

Нема коментара:

Постави коментар