уторак, 2. август 2011.

Керамика Злакуса


Традиција у новом руху - "Злакуса 2011"

Овогодишња Међународна колонија уметничке керамике "Злакуса 2011" наставак је јединственог културног и уметничког догађаја који сваког лета у Злакуси код Ужица окупља уметнике света.

У селу Злакуси, на почетку Колоније, 1996. године, 6 грнчара бавило се овим занатом.
Данас, захваљујући Колонији, у селу има више од 40 мајстора овог старог заната.

Колонија уметничке керамике одржава се у радионици мајстора лончара Велимира Шуњеварића. Посебност ове колоније огледа се у грађењу спона између традиционалног лончарства-грнчарства, јединственог по материјалу и методу рада са савременим тенденцијама у уметничкој керамици.

Кроз колонију је у протеклих 15 година прошло 270 уметника из 20 земаља.

Међународна колонија уметничке керамике "Злакуса 2011" биће одржана 16. пут у селу Злакуса код Ужица од 1. до 11. августа, уз учешће 12 уметника из Холандије, Турске, Италије, Словеније и Србије. 

Надалеко чувена по свом квалитету, грнчарија ужичког краја је већ почетком овог века постала занимљива и за научнике.

Савршена комбинација глине (гњиле) која се довози из села Врањани и калцита (врсте) који се копа у селу Рупељеву, у идеалном односу 1:1, омогућила је настанак грнчарије која опстаје вековима. Чак и у условима савременог начина живота, када их је мода металног посуђа, могло би се рећи неправедно потиснула, злакуски лонци успели су да опстану и да сваким даном све више оправдавају своје постојање.





2 коментара:

  1. Vas blog sam slucajno pronasla i odusevila me je ideja kojom ste vodjeni. Pruzam Vam zdusnu podrsku u ostvarenju cilja:) Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Keramika, prosto fascinantno u sta se pretvori parce gline. Sve pohvale.

    ОдговориИзбриши